3 Mayıs 2017 Çarşamba

ListView Kullanımı

Layout kısmına, bir ListView ekledikten Sonra yazacağımız kodlar;


private String[] ulkeler = {"Mustafa Kemal Atatürk","Büyük İskender","Adolf Hitler","Atilla","Fatih Sultan Mehmet","....."}; @Override protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) { super.onCreate(savedInstanceState); setContentView(R.layout.activity_main); //(A) adımı ListView listemiz=(ListView) findViewById(R.id.listView1); //(B) adımı ArrayAdapter<String> veriAdaptoru=new ArrayAdapter<String> (this, android.R.layout.simple_list_item_1, android.R.id.text1, ulkeler); //(C) adımı listemiz.setAdapter(veriAdaptoru); } }

Ana kodumuzu Activity'nin onCreate() metoduna yazıyoruz. Böylelikle Activity oluşturulur oluşturulmaz verilerimizi ArrayAdapter yardımıyla ListView'da göstermiş oluyoruz. Activity'nin her onCreate() oluşunda çalışacak kodları şöyle açıklayabiliriz:
  • (A) adımında, önce liste öğemize (listemiz) bir referans değişkeni tayin ediyoruz ki artık o öğemizi bir değişken ile kullanabilelim. findViewById() ile XML'de android:id ile isim verdiğimiz öğelere erişiriz. 
  • (B) adımında, new deyimiyle bir ArrayAdapter oluşturuyoruz. Oradaki <String>, ArrayAdapter'ın içinde tutacağı verilerin türünü belirten bir deyim. ArrayAdapter'ın yapılandırıcı metodundaki parametrelerse şu anlama geliyor: 
    • thisContext. Yani bağlam. Bu this deyimiyle değer olarak Activity'nin kendisinin dönmesini sağlıyoruz (Activity sınıfının içindeyiz). ArrayAdapter, çalıştığı yerle ilgili bilgiyi Context'e ulaşarak bulur.
    • android.R.layout.simple_list_item_1resource. Bu parametre, kullanıcının göreceği listenin yerleşim dosyasıdır. Listemiz bu layout dosyasından bina edilecektir.
    • android.R.id.text1textViewResourceId Bu parametre, layout dosyasındaki TextView'ın adını (id) verdiğimiz yerdir. Her bir veri buradaki bir TextView'a basılır.
  • (C) adımında artık ayarlamalarını bitirdiğimiz ArrayAdapter'i listemize gösteriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder